Zijn we dan nu gescheiden?” vroeg mevrouw me na het zetten van haar handtekening onder het convenant.

Het antwoord daarop is: Nee, nog niet.

Na het tekenen van het convenant, draag ik het dossier over aan de advocaat die het gezamenlijk verzoek tot echtscheiding voor jullie indient bij de rechtbank.

De rechtbank zal vervolgens de scheiding uitspreken in een echtscheidingsbeschikking.
De scheiding is pas definitief als deze beschikking bij de gemeente (waar jullie getrouwd zijn), ingeschreven wordt. Dit proces regelt de advocaat overigens ook voor jullie.

Hoe lang duurt dit traject?

Jullie kunnen het proces enigszins versnellen. Als de beschikking is afgegeven door de rechtbank, kunnen jullie de ‘akte van berusting’ tekenen. Dat is een verklaring die de advocaat naar jullie stuurt en waarmee jullie instemmen met de echtscheiding.

Als jullie beiden deze verklaring ondertekenen, kan de echtscheiding meteen ingeschreven worden. Als één van jullie om wat voor reden dan ook de akte van berusting weigert te ondertekenen, dan moet 3 maanden gewacht worden. Nadat de termijn voor hoger beroep is verstreken (de genoemde 3 maanden) kan pas de echtscheidingsbeschikking worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente.

Neem contact op.

Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.

Neem direct contact op.

Liever een intake gesprek?

Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.

Vraag een kosteloos gesprek aan.