Pensioen klinkt vaak nog zo ver weg, toch is het bij scheiding wel goed om ook bij het Pensioen stil te staan.

Wanneer je getrouwd bent, of een geregistreerd partnerschap hebt, dan is in de wet geregeld dat het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen gedeeld moet worden, wanneer je gaat scheiden. Dit heet Pensioenverevening.

Ook al heb je wettelijk gezien een voorwaardelijk recht op jouw deel, je mag hier wel andere afspraken over maken. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om in een andere verhouding te delen, of dat het pensioen van maar één partner wordt gedeeld.

Het recht op pensioen van jouw ex-partner is voorwaardelijk. Dit houdt in dat je ex-partner wel in leven moet zijn op pensioendatum, anders vervalt jouw recht. Andersom valt jouw voorwaardelijk deel weer terug naar jouw ex-partner, mocht jij voor pensioendatum komen te overlijden.

Wil je dit voorkomen, dan zou je in plaats van Pensioenverevening kunnen kiezen voor Conversie van Pensioen. Bij Conversie krijgen jullie allebei een zelfstandig recht op het (ouderdoms)pensioen. Hierbij ben je niet meer afhankelijk van de pensioendatum van jouw ex-partner. 

Het is belangrijk om de keuze die jullie met betrekking tot het pensioen hebben gemaakt, binnen twee jaar na de scheiding door te geven aan de pensioenuitvoerder. Dit zorgt er namelijk voor dat deze tezijnertijd rechtstreeks aan jou uit zal keren en jij niet meer hoeft aan te kloppen bij jouw ex-partner.

Op dit moment ligt er een wetsvoorstel (per 2021) om de regels voor verdeling van pensioen bij scheiding te veranderen. In dit voorstel wordt Conversie het uitgangspunt. Wil je liever kiezen voor verevening, dan kan dat nog steeds, maar dan moet je hier zelf afspraken over maken.

Neem contact op.

Wil je meer weten over Scheiden en Pensioen? Neem gerust even contact op, ik help je graag!

Neem direct contact op.

Liever een intake gesprek?

Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.

Vraag een kosteloos gesprek aan.