Tegenwoordig wordt bij een scheiding steeds vaker voor co-ouderschap gekozen, maar wat is co-ouderschap nu precies?

Eigenlijk houdt het in dat beide ouders gelijkelijk de zorg voor de kinderen op zich nemen: De kinderen verblijven de helft van de week bij hun vader en de helft van de week bij hun moeder. Sommige ouders kiezen ervoor om het wisselmoment 1 x per week te laten plaatsvinden, om zo meer rust voor de kinderen te creëren.

Hoe zit dit dan met de alimentatie?

De verblijfskosten voor de kinderen (voeding, persoonlijke verzorging en vrije tijdsbesteding, zoals uitjes en vakantie) zijn bij een gelijke zorgverdeling hetzelfde voor zowel de vader als de moeder. Naast de verblijfskosten zijn er echter ook nog andere kindgebonden kosten, zoals bijv. voor kleding, school en sport ed. De verdeling van deze kosten worden verder naar rato van het inkomen van de ouders verdeeld. Het kan dus zo zijn dat degene met het hoogste inkomen toch kinderalimentatie betaalt aan de andere ouder, danwel een hoger bedrag op de gezamenlijke kinderrekening stort.

En hoe werkt dat belastingtechnisch?

Het aangaan van co-ouderschap kan gevolgen hebben voor de toeslagen, zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Ook kunnen jullie, afhankelijk van jullie situatie, recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatie korting.

Neem contact op.

Graag informeer ik jullie over wat in jullie specifieke situatie van toepassing is! Neem gerust even contact op voor een afspraak!

Neem direct contact op.

Liever een intake gesprek?

Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.

Vraag een kosteloos gesprek aan.