Relatiecontract aanpassen voor een samengesteld gezin

Een relatiecontract aanpassen voor een samengesteld gezin is een belangrijk onderdeel wanneer jullie bepaalde zekerheid, rust, maar vooral duidelijkheid willen rondom jullie gezin.

Een samengesteld gezin is heel erg mooi en warm, maar veelal ook wat ingewikkelder. Je wilt het beste voor iedereen en het meeste gaat in het dagelijks leven vanzelf. Juridisch gezien is er wel wat meer complexiteit bij een samengesteld gezin dan bij een traditioneel gezin.

Het opstellen van een relatiecontract, zoals huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract, is daarom een belangrijk onderdeel die vaak wordt vergeten, maar van onschatbare waarde is als het gaat om rust, duidelijkheid en zekerheid.

Wat maakt een samengesteld gezin meer complex?

Samengestelde gezinnen kennen hun eigen unieke uitdagingen en verantwoordelijkheden. Zo heb je naast de zorg voor jouw eigen kinderen ook mede de zorg voor de kinderen van jouw partner. Enerzijds is er een gedeelde verantwoordelijkheid en anderzijds een uitbreiding. Hoe willen jullie omgaan met de financiële afspraken? Wat willen jullie geregeld zien, mocht één van jullie komen te overlijden? Wie wil je dat jouw erfgenamen zijn? Genoeg zaken om goede en duidelijke afspraken over te maken, waar jullie als ouder- en stiefouder achter kunnen staan. Zodat jullie je verder kunnen focussen op het genieten van jullie gezin in plaats van het zorgen maken over juridische- en financiële kwesties, dat heb je immers samen goed vast laten leggen!

Waarom een relatiecontract aanpassen voor een samengesteld gezin verstandig is?

Het opstellen van een relatiecontract is altijd verstandig, maar voor samengestelde gezinnen is het veel vaker een “hot item” omdat er nu eenmaal meer dingen spelen.

Veranderende levensomstandigheden

Het leven gaat snel en staat nooit stil. We ervaren continu veranderingen in ons leven. Voor samengestelde gezinnen geldt dit nog meer dan voor traditionele gezinnen. Je gezin breidt zich uit, kinderen groeien op, financiële situaties veranderen. Het is daarom belangrijk om een goed gesprek met elkaar te voeren, niet alleen over de nieuwe omstandigheden, maar zeker ook over jullie huidige en toekomstige wensen en behoeften.

Bescherming van jullie (stief)kinderen

Het beschermen van de financiële toekomst van jullie (stief)kinderen is een van de belangrijkste redenen waarom samengestelde gezinnen een relatiecontract willen laten opstellen. Zo kunnen jullie heel specifiek en naar eigen wens bepaalde afspraken maken om ervoor te zorgen dat iedereen eerlijk zal worden behandeld.

Inrichten en plannen van jullie erfenis

Stiefkinderen zijn niet automatisch jouw erfgenaam. En dat terwijl je ze misschien wel zo beschouwd. Wanneer je wilt dat de kinderen van jouw partner bij jouw overlijden gelijk worden behandeld, als jouw eigen kinderen, dient er een testament te worden opgesteld. Hoe waardevol is het om hier samen het gesprek over aan te gaan en je verwachtingen over en weer naar elkaar uit te spreken? Zodat je met het wensenlijstje richting Notaris kunt?

Een relatiecontract opstellen voor een samengesteld gezin kan bij de mediator beginnen

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden of jullie samenlevingscontract doe je niet zo maar. Je moet dit allemaal weloverwogen doen en in harmonie met elkaar. Jullie willen logischerwijs het beste voor iedereen en dat kan soms gevoelig liggen. En juist daar kan een goede en erkende mediator jullie heel goed bij helpen.

De mediator stelt jullie in staat om in alle openheid het gesprek met elkaar aan te gaan en begeleidt jullie zodanig dat jullie tot goede afspraken kunnen komen. Vervolgens kunnen jullie de Notaris een solide contract op laten stellen.

Bij aanvang goede afspraken maken, die duidelijk en transparant zijn, zorgt voor rust en kalmte voor jullie samen én jullie gezin. Door dit nu aan te pakken, leggen jullie een solide basis voor een gelukkige en gezonde toekomst.

Neem contact op.

Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.

Neem direct contact op.

Meer weten?

Een relatiecontract aanpassen voor een samengesteld gezin? Graag leg ik jullie meer uit over het proces en hoe we samen een rustgevend contract kunnen samenstellen!

Meer weten