Laatst kreeg ik deze vraag gesteld van ouders met nog jonge kinderen.

En het antwoord op de vraag is: JA.
Kinderen dienen altijd op een bij hun leeftijd passende wijze te worden betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan.
Wat hierbij belangrijk is zijn de woorden: “op bij hun leeftijd passende wijze”.
Het is niet de bedoeling dat je jonge kinderen onnodig gaat belasten. Wel is het van belang, juist omdat jonge kinderen het lastig vinden om aan te geven wat ze graag willen, dat ze in ieder geval kenbaar kunnen maken hoe zij zich voelen en hoe ze het voor zich zien als papa en mama niet meer samen in één huis wonen.
Betekent dit dat kinderen dan ook zelf mogen kiezen?
Er wordt wel eens gesuggereerd dat kinderen vanaf 12 jaar zelf mogen beslissen bij wie zij bijvoorbeeld gaan wonen. Dit is echter een misvatting, voortkomend uit het feit dat kinderen vanaf 12 jaar het recht hebben om hun mening kenbaar te maken aan de rechter als er bijvoorbeeld hieromtrent een geschil ontstaat tussen de ouders. De rechter zal dan ook met de wensen van het kind rekening houden, maar dat is wat anders dan zelf mogen beslissen.
Een ouderschapsplan dient overigens altijd te worden opgesteld, wanneer er minderjarige kinderen zijn. Voor kinderen, ouder dan 18 jaar, is een ouderschapsplan niet meer verplicht.

Neem contact op.

Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.

Neem direct contact op.

Liever een intake gesprek?

Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.

Vraag een kosteloos gesprek aan.