Per 1 januari 2020 wordt er een wettelijke wijziging doorgevoerd met betrekking tot de Partneralimentatie, wat zowel voor de alimentatiegerechtigde als de alimentatieplichtige gevolgen kan hebben.

Veranderingen voor Alimentatiegerechtigde:

De wettelijke alimentatieduur gaat van 12 jaar naar de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar, op enkele uitzonderingen na:

  1. Wanneer er kinderen zijn duurt de alimentatie tenminste tot het jongste kind 12 wordt (of 5 jaar, de langste termijn geldt).
  2. Wanneer het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde is ouder dan 50, dan is de alimentatieduur 10 jaar.
  3. Wanneer het huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd en de alimentatiegerechtigde heeft nog minder dan 10 jaar tot het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, dan is de alimentatieduur tot de AOW-gerechtigde leeftijd.

Veranderingen voor Alimentatieplichtige:

De te betalen Partneralimentatie is aftrekbaar als persoonsgebonden aftrek. De aftrek wordt in stappen echter afgebouwd. In 2020 betekent dat, dat de alimentatie in de hoogste schijf aftrekbaar is tot 46%. In de volgende jaren zullen deze stappen steeds met 3% verder worden afgebouwd, totdat het percentage van de eerste schijf (37,1%) is bereikt. Dat zal derhalve in 2023 zijn.

Doordat de aftrek wordt afgebouwd, kan dit ook betekenen dat er minder draagkracht is om Partneralimentatie te kunnen betalen.

Wilt u meer weten over deze wijzigingen? Heeft u een herberekening alimentatie nodig? Wilt u weten wat op uw situatie van toepassing is? Neemt u dan gerust even contact met me op! Ik help u graag!

Neem contact op.

Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.

Neem direct contact op.

Liever een intake gesprek?

Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.

Vraag een kosteloos gesprek aan.