Bij wie dienen de kinderen te worden verzekerd na de scheiding

Na de scheiding wonen de kinderen vaak in twee huizen, bij hun vader en bij hun moeder.

Kinderen tot 14 jaar.
Beide ouders zijn in principe aansprakelijk voor schade die hun kinderen veroorzaken en kunnen daarvoor dus aangesproken worden. Het recht houdt er geen rekening mee bij wie de kinderen het hoofdverblijf hebben, beide ouders (die het gezag hebben) kunnen aansprakelijk worden gesteld.

Hoe zit dat met kinderen, ouder dan 14?
Voor kinderen van 14 of 15 kunnen de ouders ook aansprakelijk worden gesteld, ieder individueel.  Beide ouders kunnen hierdoor ook na een scheiding individueel aansprakelijk gesteld worden voor schade veroorzaakt door hun kinderen, ouder dan 14.

Kinderen die ouder zijn dan 16, zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen daden en zullen dan ook zelf aansprakelijk worden gesteld, wanneer zij schade veroorzaken.

Zorg als ouders beiden voor een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking.
Sluit als ouders na de scheiding beiden een aansprakelijkheidsverzekering inclusief dekking voor kinderen af, dan lopen jullie nooit het risico dat eventueel door hen veroorzaakte schade niet verzekerd is!

Sommige verzekeraars adverteren dat de kinderen meeverzekerd dienen te worden op de verzekering van de ouder waar het kind staat ingeschreven, echter onderzoek heeft uitgewezen dat de polisvoorwaarden vaak anders zeggen.
De voorwaarden stellen namelijk in de meeste gevallen dat er dekking wordt verondersteld voor een meerpersoonshuishouden, anders is er voor de kinderen geen dekking.

Kinderen die bijv. voor studie uitwonend zijn, zijn volgens de meeste polisvoorwaarden ook verzekerd op de polis van hun ouders, mits deze dekking hebben voor een meerpersoonshuishouden.

Hoe nu verder?
Maak na je scheiding een afspraak met je verzekeringsadviseur en laat je goed informeren over te wijzigen of nieuw af te sluiten verzekeringen.

Neem contact op.

Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.

Neem direct contact op.

Liever een intake gesprek?

Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.

Vraag een kosteloos gesprek aan.