Wat is een akte van berusting?

Op het moment dat de rechtbank jullie echtscheidingsbeschikking afgeeft ben je nog niet gescheiden. Je hebt dan namelijk nog drie maanden de tijd om tegen de scheiding in hoger beroep te gaan.

Door ondertekening van de akte van berusting verklaren jullie het eens te zijn met de afgegeven echtscheidingsbeschikking. Ook geef je aan hiertegen geen hoger beroep te zullen instellen. Als jullie allebei de akte van berusting ondertekend hebben kan de echtscheidingsbeschikking hiermee al in de registers van de burgerlijke stand ingeschreven worden voordat de beroepstermijn is verstreken.

Feitelijk versnel je dus de juridische afwikkeling van jullie scheidingsproces op het moment dat jullie allebei de van berusting tekenen! Op het moment dat de echtscheidingsbeschikking ook is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand zijn jullie formeel gescheiden.

Dit moet binnen een termijn van zes maanden gebeuren (gerekend vanaf het moment dat hoger beroep niet meer mogelijk is). Wordt de echtscheidingsbeschikking binnen deze termijn van 6 maanden niet ingeschreven, dan komt de beschikking te vervallen en ben je dus nog steeds officieel getrouwd.

Vragen? Neem gerust contact op, ik help jullie graag!

Neem contact op.

Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.

Neem direct contact op.

Liever een intake gesprek?

Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.

Vraag een kosteloos gesprek aan.