Het nieuwe Huwelijksvermogensrecht: Simpeler? Of juist niet?

Sinds de invoering van het nieuwe huwelijksvermogensrecht op 1 januari 2018 trouwt iedereen, die geen huwelijkse voorwaarden hebben gemaakt, in de beperkte gemeenschap van goederen. 

De stelling die daarbij vaak wordt gebruikt is dat alles wat vóór het huwelijk privé is, ook privé blijft. De wet blijkt het echter net iets ingewikkelder te maken en dat heeft met name betrekking op de vergoedingsrechten.

Stel dat jullie gaan samenwonen in 2019 en samen een huis kopen, waarbij jij uit privé middelen €  50.000 hebt geïnvesteerd. Hierbij vinden jullie het allebei redelijk dat jij op jouw partner een vordering krijgt van €  25.000 (de helft van de investering).

Het gaat zo goed tussen jullie, dat jullie de liefde willen bezegelen met een huwelijk.
De wet zegt dat alles wat gezamenlijk is van vóór het huwelijk, door het huwelijk in de gemeenschap wordt getrokken.

De stelling dat alles wat privé was voor het huwelijk, ook privé blijft zit hierbij nog in jullie achterhoofd, dus jullie vinden het niet nodig om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen. 

En deels gaat dit ook op, maar hier zit tevens wat aparts in de wet: De vordering op jouw partner blijft namelijk ook na het sluiten van het huwelijk tot jouw privévermogen behoren. De schuld van jouw partner aan jou wordt door het huwelijk echter de gemeenschap in getrokken. De wet zegt namelijk dat een schuld die rust op een bezit wat vóór het huwelijk al gezamenlijk was, ook tot de gemeenschap gaat behoren. Dus jouw vordering blijft € 25.000,00, maar de schuld van jouw partner aan jou gaat de gemeenschap in en hierdoor wordt jij ook voor de helft draagplichtig. Jouw vordering “verdampt” dus voor de helft!!!

In juni 2022 heeft de Rechtbank Noord Nederland een uitspraak gedaan, waarin zij stellen dat deze verdamping eigenlijk niet de bedoeling kan zijn. Dus dat is op zich goed nieuws! Desalniettemin blijkt maar weer eens dat het heel belangrijk is om juist ook bij aanvang van jullie relatie jezelf goed te laten informeren.

Vragen? Neem gerust contact op, ik help jullie graag!

Neem contact op.

Hebben jullie vragen over scheiden, over hoe mediation jullie verder kan helpen of de kosten? Neem dan contact met mij op, ik help jullie hier graag mee verder.

Neem direct contact op.

Liever een intake gesprek?

Hebben jullie meer behoefte aan een kosteloos intake gesprek? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan en dan kijken we samen of mediation jullie kan helpen met jullie scheiding.

Vraag een kosteloos gesprek aan.